woensdag 16 mei 2018

de bakker

Eindelijk is het gelukt om achter de computer te kruipen. 
Ons nieuw thema hebben we maandag ingezet met een kleine proef sessie.
Chocoladekoekjes voor iedereen. 




Daarna lees ik het boek 'de bakker' van Liesbeth Sleghers voor. 
Zo krijgen we al een zicht op wat een bakker allemaal doet. 
Later op de dag bekijken we nog een fragment over de bakker op schooltv, en ook een liedje komt aanbod. Alvast nu mijn excuses voor het Hollandse accent waarmee jullie kind de volgende weken zal zingen. 

Nog geen tijd gehad om zoutdeeg te maken dus gingen we maandag aan de slag met plasticine, deegrol, en taartvormpjes. We schilderen ook allemaal een bakker, en sommige begonnen spontaan een uithangbord te maken voor onze bak-klas. 






Op dinsdag was er dan eindelijk het zoutdeeg. 
Een soort plasticine die thuis ook makkelijk te maken is. 
2 koppen bloem, 1 kop water, soeplepel olie en dan geleidelijk aan water toevoegen tot je een mooie niet klevende massa hebt. Plakt hij te veel dan heb je er waarschijnlijk te veel water aan toegevoegd.
in de klas doen we er wat plakkaatverf bij voor een kleurtje, maar thuis kan je dit ook doen met voedingskleurstof of gewoon wit laten. 


We krijgen ook allerlei spullen van de mama's en papa's binnen om ons thema te verrijken. 
Er staat ons nog wat werk te wachten, want ook de collega juffen beginnen plots met verzoekjes. 



Vandaag ging de oven dan eindelijk aan. 
Na een rondje 'wat eet jij 's morgens' komen we tot croissants. 
Lekker toch? 
Wist je dat er een super makkelijke manier bestaat om dit te maken? 
Je hebt nodig: bladerdeeg - chocoladevlokken - partymaker. 





Ik had een kort overleg dus nam Juf Annelies even de klas.
Blijkt ze een natuurtalent te zijn in bakken.
Als ik terug kom is iedereen aan het smullen. 


Ik probeer alle gerechtjes bij te houden en op het einde van het project krijgen
de kleuters deze mee zo kunnen jullie ook thuis aan de slag.